Kiezen tussen verschillende soorten isolatieglas

Een huis optimaal isoleren? Met het plaatsen van isolatieglas via de Kralingsche Glashandel doet u een flinke stap in de goede richting. Ramen zijn namelijk dé punten in huis waar veel warmteverlies plaatsvindt, vooral als hier nog enkelglas of oud dubbelglas in zit. Door vervanging met isolatieglas merkt u meteen een aangenaam verschil, ook in de energierekening. Hoe hoog het rendement precies is, is wel afhankelijk van het type isolatieruit, want tussen alle soorten zitten aardig wat verschillen in isolatiewaarde en prijs. Maak voor vrijblijvend advies nu een afspraak met een van onze experts!

 

Let op de U-waarde

Wilt u weten hoe goed een ruit isoleert, dan geeft de U-waarde, ofwel de ‘warmtedoorgangscoëfficiënt’, uitsluitsel. Dit geeft aan hoeveel warmte het glas per vierkante meter doorlaat. Is dit getal hoog, dan isoleert de ruit slecht. Hoe beter isolatieglas presteert, hoe lager dus de U-waarde, maar ook hoe duurder het glas is.

Glasdikte, opbouw, coatings en eventuele gasvulling tussen de ruiten bepalen de isolerende eigenschappen. Hoe meer barrières er zijn, hoe beter de warmte binnenshuis blijft. En buitenshuis, want goede isolatieruiten houden ook aardig wat zonnestraling in de zomer tegen.

 

Grote verschillen tussen dubbelglas ruiten

Enkelglas buffert minimaal met een hoge U-waarde van 5,7. Daartegenover biedt het nieuwste triple-isolatieglas, met waardes tussen 0,5 en 0,9, de allerbeste isolatie. Het bestaat uit drie glaslagen, gasvulling tussen de glasplaten en eventueel nog reflectie-coatings. Daarmee is het wel het duurste glas op de markt. Vooral woningeigenaren die hun huis zo klimaatneutraal mogelijk willen uitvoeren, kiezen voor dit type.

 

Meest gekozen isolatieglas: HR+ en HR++ glas

Goedkoper is tweelaags hoogrendements HR+ of HR++ glas, dat vrijwel het vaakst wordt gekozen. Ze isoleren iets minder sterk dan HR+++ glas (triple), maar bieden met U-waardes van respectievelijk 1,2-1,6 en 1,2-1,0 al snel een aantrekkelijk rendement op de investering. De aanschafkosten kunnen namelijk al binnen een jaar of zes, zeven worden terugverdiend via het voordeel op de energierekening. Bij tripleglas ligt dat een stuk hoger.

 

Speciaal isolatieglas

Voor woningen waarbij het lastig is de ruiten helemaal te vervangen, zoals bij monumentaal glas en glas-in-lood ruiten, is het mogelijk voorzetramen te plaatsen. De opbrengst in warmte-isolatie is vergelijkbaar met het plaatsen van HR-glas (U-waarde 1,7-2,0). Het is ook een goedkoper alternatief als u met een beperkt budget toch ramen wilt isoleren.

 

Glas als verwarming

Nieuw op de markt is E-glas, dat tegelijkertijd als verwarming werkt. Dit glas zet elektriciteit om in stralingswarmte en kaatst dat via een speciale coating de ruimte in. Niet alleen radiatoren kunnen zo achterwege blijven, maar de stofontwikkeling wordt ook tot een minimum beperkt. Hoewel er aan dit type glas momenteel nog een aardig prijskaartje hangt, verwachten we bij de Kralinsche Glashandel dat het in de toekomst steeds vaker wordt toegepast.

 

Maatwerk in glas isolatie

Naar welk type isolatieglas de voorkeur ook uitgaat, het laten plaatsen van isolatieglas is altijd maatwerk. We kunnen wel een ruit vervangen, maar de conditie van de kozijnen is net zo belangrijk voor de te behalen warmteopbrengst. Daarom komen we graag vrijblijvend langs voor een indruk van de situatie. Naast advies over de beste maatregelen kunnen we verschillende scenario’s opstellen met bijbehorende prijsopgaven, inclusief een inschatting van het te behalen rendement.

Meer weten? Bel vrijblijvend 010 – 452 24 78, vul ons aanvraagformulier in, of kom langs in onze winkel: Weringstraat 245, 3061 PM Rotterdam.