Wat betekent de U-waarde van dubbel glas en HR++?

De termen isolatieglas, dubbelglas en hoogrendementsglas worden vaak door elkaar gebruikt. Allemaal duiden ze op glas met een isolerende werking, maar ze verschillen in dikte en de mate van isolatie. Dit wordt uitgedrukt met een getal:
de U-waarde.

De U staat voor ‘warmtedoorgangscoëfficiënt’. Het geeft aan hoeveel warmte er door glas heen wordt getransporteerd, uitgedrukt per vierkante meter, per graad temperatuurverschil. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de ruit isoleert. Ter vergelijking; gewoon vensterglas heeft een U-waarde van 5,7, HR++ glas komt uit tussen 1 en 1,2. Door het vervangen van enkelglas door ruiten met een lagere U-waarde kunt u dus veel energie gaan besparen.

Isolatiewaardes van HR, HR++ en HR+++

Hoe sterk een ruit isoleert wordt bepaald door de dikte van dubbelglas, het aantal lagen en de constructie. Het bepaalt tevens de prijs.

Standaard dubbelglas, HR en HR+ hoogrendementsglas hebben de laagste U-waardes en zijn het goedkoopst. Deze ruiten bestaan uit twee glasplaten met daartussen een ruimte die is gevuld met droge lucht, ook wel de ‘spouw’ genoemd. HR glas heeft ook een speciale coating aan de binnenzijde die voor extra isolatie zorgt. HR+ isoleert nog sterker vanwege een bredere spouw en betere coating.

  • Dubbelglas: U-waarde ca. 2,9
  • HR: U-waarde 1,7 – 2,0
  • HR+: U-waarde 1,3 – 1,6

HR++ dubbelglas en HR+++ (Triple) isolatieglas hebben de hoogste isolatiewaardes. De warmtereflecterende coating is geavanceerder en de spouw is opgevuld met inerte gassen zoals krypton of argon dat de warmte nog beter tegenhoudt. Triple glas bestaat uit drie glasplaten en biedt de beste isolatiewaarde, maar is ook een stuk dikker, zwaarder en kostbaarder dan HR++ glas.

  • HR++: U-waarde 1 – 1,2
  • HR+++: U-waarde 0,5 – 0,9

Gemiddelde dikte dubbel glas

Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe groter de dubbel glas dikte. Dit komt door de ruimte die de spouw inneemt. Wilt u oud enkelglas of dubbelglas vervangen door hoogrendementsglas, houd dan rekening met de extra dikte van HR++ glas of HR+++. Het kan zijn dat de sponningen op maat gemaakt moeten worden.

  • HR+ glas dikte: tussen 9 mm en 12 mm
  • HR++ glas dikte: vanaf 15mm
  • HR+++ glas dikte: 3 ruiten van ca. 4mm + 2 x 15mm spouw

Levensduur en terugverdientijd

Het overgaan tot hoogrendementsglas betekent een grote investering. Maar u kunt er veel rendement mee behalen, want u zult besparen op uw energiekosten. Kiest u bijvoorbeeld voor HR++ glas dan ligt de gemiddelde prijs op € 150 per m2, inclusief BTW, montage en eventuele aanpassingen. Voor 20m2 bespaart u dan globaal € 250 per jaar op energie.

De exacte terugverdientijd verschilt per woning en gezinssituatie. Het hangt niet alleen af van de U-waarde van de ruiten, ook stookgedrag en andere isolerende maatregelen tellen mee. Standaard wordt door glasproducenten 10 jaar garantie op isolatieglas gegeven. Maar door goed onderhoud aan ruiten en kozijnen kunnen ze makkelijk 20 tot 30 jaar meegaan.

Gratis advies over dubbelglas bij Kralingsche Glashandel

Wilt u weten welk type isolatieglas geschikt is voor uw woning of bedrijfspand en bent u nieuwsgierig welk rendement u kunt behalen? De Kralingsche Glashandel is al meer dan 100 jaar specialist in glas. We bieden voor iedere situatie een uitstekende isolerende oplossing die past bij uw wensen. Altijd voor een zeer scherpe prijs.

Kom bijvoorbeeld langs in onze showroom in Rotterdam om alle glassoorten te bekijken of maak een afspraak voor een locatiebezoek. Onze glasexpert bekijkt dan samen met u de situatie, toont de verschillende mogelijkheden en kan meteen een prijsindicatie geven.

 

Direct een offerte? Vul dan ons aanvraagformulier in of bel voor informatie 010 – 452 24 78. Onze winkel is van maandag tot en met vrijdag open op Weteringstraat 245, 3061 PM, Rotterdam.