Waar moet je op letten bij het kiezen van een een douchedeur of douchecabine?

Op het gebied van glazen douchecabines en douchewanden biedt de Kralingsche Glashandel een keur aan modellen, glastypen en afwerkingsopties. Maar welke doucheoplossing past nu het beste bij uw badkamer en uw persoonlijke wensen? Bepaal het aan de hand van de volgende tips.

 

Glazen douchecabine, douchewand of alleen een nisdeur?

Voor het creëren van een fijne doucheruimte zijn er allerlei mogelijkheden. Vaak wordt gekozen voor de douchecabine. Dit is een alles-in-1 set, bestaande uit glazen wanden, douchedeuren en een aansluitende douchebak. Of hij wordt direct op de tegelvloer geplaatst. Het voordeel hierbij is dat de douche optimaal van de rest van de badruimte wordt afgesloten, wat de overlast van water en damp tot een minimum beperkt. Bovendien blijft het binnen in de cabine heerlijk warm.

Een andere variant is de inloopdouche. Hierbij wordt het douchegedeelte afgeschermd met een tussenwand van glas. Deze wordt aan de wand, vloer en eventueel het plafond bevestigd. Het voordeel is dat u het doucheoppervlak en de instap zo groot kunt maken als u wilt. Dit is ideale oplossing als u maatwerk wilt om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Verder is het makkelijk schoon te houden en van de lichtinval wordt ook maximaal geprofiteerd.

Komt de douche in een nis, bijvoorbeeld met tegelmuurtjes aan weerszijden, dan is deze af te sluiten met een losse glazen douchedeur.

 

Modellen douchecabines

Vierkante cabines bieden veel bewegingsruimte en geven een badkamer een strakke look. Er zijn modellen met een zij-instap of instap via de hoek, met enkele of dubbele deuren, wat voor meer bewegingsruimte zorgt. Is uw badkamer langwerpig en ruim, dan zijn er ook rechthoekige cabines op de markt. Een kwartronde douchecabine heeft een fraaie vormgeving en is erg praktisch als de ruimte in de badkamer beperkt is. Deze wordt afgesloten met een scharnierdeur of schuifdeur. Vijfhoekige douchecabines vormen ook een goede oplossing op kleine oppervlakken, maar bieden ten opzichte van kwartronde modellen net wat meer bewegingsruimte tijdens het douchen.

 

Welk type douchedeur is praktisch?

Let bij de aanschaf van een douchecabine of losse douchedeur altijd op het type deur. Het bepaalt niet alleen de grootte van de instap, maar ook de loopruimte om de douche heen. Heeft u een kleine badkamer of is er een wastafel of ander badmeubel vlakbij de douche gepland, dan kan een naar buiten openslaande scharnierdeur bijvoorbeeld behoorlijk in de weg zitten.

 

  • Schuifdeuren schuiven over een vaste wand heen en nemen daardoor nauwelijks ruimte in beslag. Let wel op de breedte van de instap, want deze is maximaal net zo groot als de breedte van de schuifdeur.
  • Scharnierdeuren draaien via een scharnier links of rechts helemaal naar buiten open en bieden een grote instap. Ook kan worden gekozen voor een constructie met twee deuren waardoor ze bij het opendraaien minder in de weg zitten als enkele deuren. Dit type komt vooral goed tot zijn recht in wat grotere badkamers.
  • Bij pendeldeuren wordt de instap gevormd door twee glazen deuren die men zowel naar binnen als naar buiten kan draaien. Wat instapruimte betreft zit het tussen de scharnierdeur en schuifdeur in.
  • Binnen de glazen doucheoplossingen zijn vouwdeuren nog niet zo’n bekend fenomeen. Ze vouwen als een harmonica naar de zijkanten weg en de entree van de douche wordt zo gemaximaliseerd. Deze constructie is vaak wel wat duurder dan de andere varianten.

 

Dikte van het glas kiezen

Douchecabines zijn in standaardmaten leverbaar, vaak 80, 90 of 100 cm breed, en zijn gemaakt van 6 tot 8 mm veiligheidsglas, met of zonder designprofiel. Bij losse douchewanden is breder en ook dikker glas mogelijk, van 10 tot zelfs 12 mm. Voor de stevigheid is dat vooral bij grotere oppervlakken aan te raden, maar laat u daarvoor vooral adviseren door de Kralingsche Glashandel. Hetzelfde geldt voor de te monteren U-profielen en stabilisatiestang. Deze moeten afgestemd zijn op de gekozen douchewand. Behalve helder glas is er keuze uit melkglas, geheel of gedeeltelijk geëtst glas (waarin ook allerlei motieven kunnen worden verwerkt) en de allernieuwste trend is gekleurd glas.

 

Aandachtspunten bij een douchewand monteren

Niet iedereen gaat dagelijks met glas om. Daarom bevelen wij aan om de glazen wanden en cabines door een vakman te laten plaatsen. Besluit u toch zelf aan de slag te gaan, werk dan altijd met zijn tweeën. Tref eerst alle voorbereidende maatregelen, monteer de profielen op de juiste hoogte en plaats dan pas het glas. Leg karton op de vloertegels of de bodem van de douchebak om de wand daarop te laten rusten en zet hem nooit op één punt, anders breekt de ruit. Plaats de wand eerst in het bovenprofiel en laat hem vervolgens beneden in het profiel glijden. Zorg verder dat de eventuele antikalk-zijde zich aan de binnenkant van de ruit bevindt.

 

Kom eerst kijken

Nieuwsgierig naar alle mogelijkheden? U bent welkom om deze doucheoplossingen in onze showroom te bekijken. De Kralingsche Glashandel is van maandag tot en met vrijdag te bezoeken. Wij zijn te vinden op Weteringstraat 245, 3061 PM Rotterdam. Of bel ons via 010 – 452 24 78.